Új év – új én!

Új év – új én! Sokunk célkitűzése minden január 1-jén (és minden hétfőn), hogy életmódot váltunk, leadjuk a súlyfeleslegünket, fittebbek és egészségesebbek leszünk. Az étkezések alapos átgondolása mellett ilyenkor a jól megválasztott mozgásformán is nagyon sok múlik.

A biciklizés az aerob, ciklikus mozgásformák közé tartozik. Ez azt jelenti, hogy a kerékpározás során ugyanaz a mozdulatsor egymás után gyorsan ismétlődik, és a mozgás dinamikus, vagyis oxigén jelenlétében megy végbe. 

 

1.    Kíméletes az ízületekhez

Futás, kocogás során sokkal nagyobb terhelés éri az ízületeinket a folyamatos ütődések miatt. Kerékpározás közben ezektől az ütésektől megkíméljük az ízületeinket, mégis hatékony zsírégetés indul be a megfelelő használattal.

 

2.    Ég a zsír!

A rendszeres kerékpározás hatására javul testünkben az ereink állapota, a keringésünk is, ami azt jelenti, hogy sokkal több oxigént tud szállítani, ezáltal pedig többet is „égetünk”, ugyanis, mint minden égési folyamathoz, a zsírégetéshez is oxigénre van szükségünk, mely így az aerob sport tevékenység közben a leghatékonyabb.

 

3.    Energia és zsírégetés

Minden bringán töltött mozdulatunkhoz energiára van szükségünk, amit jó esetben a zsírraktárainkból tudunk fedezni. Ehhez azonban el kell telnie minimum 30 perc tekerésnek, hogy az igazán makacs zsírraktárainkhoz hozzáférjünk. Konkrét számokkal kifejezve, ha – nem megszakadva-, de becsülettel, tempósan kerékpározunk egy órát, akár 5-600 kalóriát is égethetünk vele, ami kb. 60-70 gramm zsírt jelent. Kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás mellett, heti 5-ször egy óra tekeréssel 350 grammnyi zsírt, vagyis mintegy 1-1,5 kg-ot veszíthetünk.

 

Tehát kitartó, alaposan átgondolt kerékpáros edzésekkel szép eredményeket érhetünk el, testünk fittebb lesz, állóképességünk nő, a zsírpárnák mérete csökken. A mozgás zsírégető hatása miatt jobban láthatóvá válnak az izmaink, ízületeink kíméletes, jóval kisebb terheléseknek van kitéve. Fontos azonban, hogy minden életmódváltás, diéta esetén tilos az éhezés, a kerékpározás (és minden más mozgásforma is) akkor hatékony, ha megfelelő mennyiségű és minőségű, rostban és energiában gazdag élelmiszert fogyasztunk, valamint a szervezet kipihent. 

 

VISSZA